Inici Contacta Favorits
ACPO

L’ Associació té com a finalitats impulsar i dinamitzar les diferents iniciatives culturals, la promoció d’activitats artístiques en totes les seves vessants, arts visuals, plàstiques, escèniques, literàries i audiovisuals. Així com la creació d’un centre d’activitats culturals multidisciplinars i procurar la recuperació de l’edifici popularment conegut com “Odeon” de Canet de Mar. En queda exclòs tot afany de lucre.
Notícies 2011


Estat ruïnós de l´Odèon: recollida de signatures
Comissió comunicació

15/2/2011  

L’emblemàtic teatre ODÈON de Canet de Mar segueix en un estat ruïnos després de 10 anys de reivindicació ciutadana com a espai cultural per al municipi

L´any 2000, un nombre important de canetencs i canetenques vam constituir l’ASSOCIACIÓ CULTURAL PLATAFORMA ODÈON (ACPO), amb l’objectiu de recuperar l’edifici de l’ODÈON per a ús del poble com espai cultural municipal. Canet de Mar pot presumir d’una marca cultural indiscutible amb festivals com les 6 hores de la Cançó i el Canet Rock, o fins i tot la programació musical de l’ODÈON, que va rebre una menció especial de la Conselleria de Cultura.

Actualment, però, l’ODÈON – l’edifici Noucentista de l’arquitecte Rafael Masó construït pels socis de la Cooperativa Unió, la primera cooperativa de consum registrada a l’estat espanyol – només és una ruïna. Els 13.500 habitants de Canet de Mar no disposem d’un espai on desenvolupar una programació cultural estable.

Durant 10 anys, l’ACPO hem treballat per recuperar aquest espai. A més de programar una mitjana anual de 90 activitats culturals, hem aconseguint la compra de l’edifici a Consum València i hem fet propostes per al nou projecte arquitectònic. Aquest projecte preveu un cafè, una sala polivalent amb l’equipament necessari per fer teatre, concerts, cinema, sopars, congressos i espai per a exposicions.

El 25 de febrer de 2007 celebràvem l’inici de les obres de rehabilitació, amb la presència del Conseller de Cultura, representants de la Diputació i del Consistori Municipal, i la participació de ciutadans, ciutadanes i membres de les entitats de la nostra societat civil. Malauradament, el 21 de novembre del mateix any un accident va paralitzar les obres. La continuïtat del projecte quedava en perill davant la possible dicisió de fer enderrocar tot l’edifici. L’ACPO va saber intervenir. Amb l’assessorament del Dr. Robert Brufau, es va demostrar que l’estructura de l’edifici havia quedat intacta. Però la falta de diners i la manca de voluntat política de les diferents administracions ha fet que, tres anys després, les obres continuïn paralitzades.

Volem que l’ODÈON torni a ser el motor de la vida cultural del poble. Per a molts, hi ha una part de nostàlgia d’allò que l’edifici ha anat representant al llarg de la seva història com a patrimoni social, arquitectònic i cultural. Però l’ODÈON també és un projecte de futur, un projecte de poble i per al poble, un lloc de trobada per a gent de totes les edats, sensibilitzada amb la societat i la cultura, solidària i respectuosa amb totes les cultures. La rehabilitació de l’ODÈON no només pot contribuir a la recuperació arquitectònica del centre històric del poble, sinó que també pot contribuir a reactivar l’activitat econòmica del poble servint com a centre conductor del desenvolupament de la nova indústria cultural en totes les seves vessants.

Per tot això l’ACPO ha engegat una campanya de mobilitzacions per a tornar a posar sobre la taula la rehabilitació del Teatre Odèon davant dels canvis polítics a nivell català i de les imminents eleccions municipals. Una de les principals accions és la recollida de signatures d’adhesió a un manifest per a la rehabilitació de l’Odèon tant de ciutadans i ciutadanes, com de persones del món de la cultura vinculades a Canet demanant:

 • Que les administracions municipals, comarcals, provincials i nacionals facin tots els esforços necessaris per a continuar amb les obres de rehabilitació de l´ODÈON després de la important inversió econòmica ja realitzada fins ara.


 • Que tots els polítics que ara formin llistes electorals per a les properes eleccions municipals prenguin compromís de tirar endavant el projecte de la recuperació de l´edifici l’ODÈON com a espai cultural, tal i com van ho van fer tots els partits l´any 2001.


 • Febrer de 2011
  ASSOCIACIÓ CULTURAL PLATAFORMA ODÈON

  Documents:
    18/5/2020
  T'agradaria que tiréssim endavant el llibre Petita Història de l'Odèon?

  Associació Cultural Plataforma Odèon © 2020 · Tots els drets reservats · Avís legal · Crèdits